jump to search

За тютюна

Растението тютюн е от същото ботаническо семейство като доматите, картофите, чушките и патладжаните.

Тютюнът вирее в повече от 100 държави, разположени между 50° северна и 40° южна дължина. Най-големият производител е Китай, следван от Бразилия, Индия, САЩ, Зимбабве и Турция.

Тютюнът може да расте и в по-бедни почви, което го прави привлекателна алтернативна култура за фермерите. В много случаи той осигурява на дребните производители по-висок доход от другите култури. Той се интегрира добре при екологични сеитбообръщения, като благоприятства зърнени култури от рода на царевицата.

Видове тютюн

Вирджиния носи името на американския щат, в който е бил култивиран първоначално. Наричан е още „светъл тютюн“ заради жълто-оранжевия си цвят, който се получава в процеса на огнево-тръбно сушене. Той вирее изключително добре в субтропични райони със слаби валежи като Джорджия (САЩ), южна Бразилия и Зимбабве. Класически английски марки като Dunhill използват предимно тютюн от сорта Вирджиния.

Бърлей е с по-светъл, зеленикъв нюанс от сорта Вирджиния. След като е въздушно изсушен, тютюневият лист потъмнява до кафяво, без съдържание на захари, което му придава вкус, подобен на този на пурите. Той се нуждае от по-тежки и по-обогатени почви от сорта Вирджиния. Най-добрият Бърлей се отглежда в САЩ, Централна Америка, Малауи и Уганда. С комбинацията на Вирджиния и Ориенталски тютюн се създава Американският бленд, който се използва за марки като Lucky Strike или Pall Mall.

Ориенталският тютюн е най-дребният и издръжлив тип, който се отглежда през топлите лета на Балканите, Турция и Близкия Изток. Тези условия и високата гъстота на засаждане създават ароматен вкус, който е подсилен от сушенето на слънце.

Ние изкупуваме тютюн от над 100 000 фермери и изкупвачи от целия свят.

max
large
medium
small
mobile